Poticaji u nastavi geografije.

1. VRIJEDNOST

Stare geografske karte kao školska nastavna sredstva i pomagala – vrijednost materijala

Suvremen zemljovid svijeta klasičan je zemljopisni oblik koji daje predstavu o stvarnoj slici svijeta.
Stare geografske karte oduvijek su budile zanimanje zbog dekorativnosti i povijesnog prikaza određenog prostora.

Ako se zamislimo malo “dublje” mogu nam se pojaviti vrlo zanimljive priče:

Zanimljiva je već i sama karta koja je nastala u 15 stoljeću bez pomoći iz zraka, što znači bez satelita ili aviona koji su se pojavili znatno kasnije. Zapisi po kojima se je urezivala u bakrorez sakupljani su desetcima godina.

Kako u to doba nije bilo brzih prijevoznih sredstava i putovanja su često bila vrlo opasna, trud da se napravi jedna karta nekog područja bio je ogroman.

Nesmijemo smetnuti s uma da je karta bila jako važno vojno strateško oružje. Za doba Rimskog Carstva postojale su karte rimskih putova a zbirka se zove Peutingerove karte.
Do sada je pronađena samo jedna zbirka poput Peutingerovih karata stara oko 1700 godina a vrlo je vjerojatno da će tako i ostati. Zašto pitate se? Zato što su karte po naredbi vojskovođe bile uništene ćim bi neka legija izgubila bitku kako ne bi važnu stratešku prednost prepustili neprijatelju. Peutingerove karte potpuno su drugačije i vrlo zanimljive“

Hrvatski kartograf Ivan Lučić sudjeluje u izradi nekoliko karata koje imamo u ponudi i tada surađuje sa najpoznatijim svjetskim kartografima.

2. O kvaliteti izrade

Stare geografske karte kao školska nastavna sredstva i pomagala – kvaliteta izrade

Sve naše replike starih karata digitalno su obrađene i redizajnirane tako da se dijelom razlikuju od originala. Mukotrpan i dugotrajan postupak redizajniranja gotovo je istovjetan onom flamanskih i mletačkih kartografa 16. i 17. stoljeća, no naravno uz upotrebu modernih alata.

Otisak bakroreza karte dopunjuje se dijelovima koji nedostaju, uklanjaju se veće mrlje i karta se oživljava bojama. No, neki nedostaci koji se nalaze i na izvornoj karti nisu retuširani jer odražavaju karakter i šarm starinskog originala.

Sve reprodukcije karata prvo su digitalno obrađene u visokoj rezoluciji, a zatim otisnute pomoću najnaprednije tehnologije tiska, visoko kvalitetnom tintom i na papiru koji je dodatno povošten specijalnim postupkom kako bi karte dobile patinu starine i postale izdržljivije.

Upravo na ovaj postupak redizajniranja smo iznimno ponosni jer nam osigurava ne samo prisutnost nego i sve veću potražnju na tržištu više od 15 godina.

3. PONUDA:

Stare geografske karte kao školska nastavna sredstva i pomagala – ponuda u praksi

Iskustvo u školama je pokazalo da je staru kartu najbolje prezentirati na kartonskom panelu pričvršćenu lagano sa dvije elastične gumice sa svake strane. Tako izloženu kartu moguće je lagano poslati učenicima iz ruke u ruku. Najčešće se kolekcija sastoji od desetak karata i to karti: svijeta, Europe, domovine, egzotičnih dalekih zemalja i peutingerove karte.

Karte su premazane parafinom s visokim stupnjem rafiniranosti, koji se popularno zove i “jestivi parafin” i kao takve su vrlo zanimljiv predmet.

Elastična gumica koja pričvršćuje kartu za karton i nalazi sa dvije strane vrlo je zgodno smještena jer taman dovoljno odvaja kartu od poleđine kartona druge karte te se na taj način lako može nositi na nastavu i spremiti a da se pritom ne ošteti.

Slobodno nam se javite:


Mali muzej za poslovne prostore

Izvanredan mali muzej za Vaš hotel, poslovni prostor, restoran.

Ekskluzivan sadržaj kulturnog turizma

Ponuda za suvenirnice i gift shopove

Popularan suvenir koji će dodatno obogatiti vašu vrijednu ponudu.
Suvenir koji se je dokazao na tržištu preko 20 godina.

Dizajn interijera

Replike starih karata od 15. do 18. stoljeća atraktivne su izgledom, neke su pune boja i crteža što ih čini nezaobilaznim dekorom svakog interijera.

Izuzetno eksluzivan detalj u svakom interijeru

Ponuda za poslovne poklone

Predlažemo vam: Testimonium Latinum, projekt suvenira i poklona u jednome.
Rado ćemo se uklopiti u vaše ideje.

Bilo kao suvenir bilo kao osobni ili poslovni poklon Testimonium Latinum jedinstvenog je sadržaja i izgleda.